Geneesmiddelenvoorschrift

Momenteel is een (papieren of elektronisch) voorschrift onbeperkt geldig voor uitvoering, maar niet voor terugbetaling, maar deze situatie verandert naar de volgende:

Zonder bijkomende vermeldingen van de arts, zal een voorschrift vanaf 1 november 2019 nog precies 3 maanden geldig zijn na de voorschrijfdatum, zowel voor uitvoerbaarheid als terugbetaling.

Die periode van 3 maanden geldt voortaan van dag op dag. Een voorschrift dat op 10 november 2019 wordt aangemaakt blijft dus geldig tot en met 9 februari 2020, en dus niet meer tot het einde van de maand februari.

De arts kan een kortere of langere termijn bepalen die telt voor zowel uitvoerbaarheid als terugbetaling, maar de einddatum hiervan mag nooit langer zijn dan 1 jaar na de voorschrijfdatum. Een arts kan de geldigheidsduur (terugbetaling als uitvoerbaarheid) met andere woorden verkorten of verlengen tot maximaal een jaar.

En vooral die “einddatum van uitvoerbaarheid” komt op het voorschrift, zodat het niet alleen voor de apotheker, maar ook voor u heel duidelijk is wanneer het voorschrift niet meer geldig is.

De nieuwe regeling geldt overigens zowel voor terugbetaalde als niet-terugbetaalde geneesmiddelen.

Vanaf wanneer?

Dit nieuw model van voorschrift kan vanaf 1 november 2019 gebruikt worden. De ‘oude’ modellen van voorschrift blijven nog bruikbaar tot 31 januari 2020, waarop echter wél al de nieuwe geldigheidsregels van toepassing zijn!

Oude voorschriften, opgesteld vanaf 1 februari zullen geweigerd worden, alsook niet-gedateerde oude modellen, aangezien beide niet meer geldig zijn.

Let op: vanaf nu mag de apotheker geen rekening meer houden met een datum vermeld onder ‘uitvoerbaar vanaf’. Dus ook deze voorschriften zijn slechts 3 maanden (dag op dag) geldig en terugbetaald vanaf de dag van voorschrijven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s